image
Medelina Health nudi širok spektar profesionalnih tretmana njege lica i tijela.
Posljednje na Blogu
Search
 

UKLANJANJE MRLJA, KAPILARA I DLAČICA IPL-OM

Pucanje kapilara na licu i tijelu mnogim ljudima stvara probleme u životu, iako je uglavnom genetski problem, jer se nasljeđuju kapilare koje su poprilično porozne i sklone pucanju. Pušenje, izloženost suncu, visoka temperatura, trudnoća i uska odjeća samo su neki od razloga zbog kojih kapilare također pucaju.

 

Tretman uklanjanja kapilara se izvodi upotrebom aparata sa svjetlošću visoke snage. Kombinacija lasera i IPL-akod uklanjanja kapilara pokazala se izrazito učinkovita, budući da laser bolje uništava dublje, plavkaste kapilare, a IPL je bolji u uništavanju crvenih površinskih kapilara. Ovi su tretmani prilično agresivni za kožu, tako da je izuzetno važno da je koža bijela, budući takva koža, bez pigmenta, odbija svijetlost, a reagiraju samo neestetske crvene i plave mrlje. Vrlo često, nakon tretmana, ostaju hipopigmentacije (dijelovi kože bez pigmenta) koje vrlo brzo ponovo zadobiju normalnu pigmentaciju nakon mjesec ili dva. Ukoliko se to ne dogodi u tom vremenskom periodu, pigmentacija se vraća nakon uobičajenog izlaganja suncu. Ukoliko se pojave opekotine, najbolji je tretman aloa verom (100%-om).

 

Mrlje na koži mogu nastati kao posljedica izloženosti suncu, hormonskog disbalansa, bolesti ili pak jednostavno starosti. Srećom, danas se IPL-om mrlje uspješno uklanjaju. Prije samog tretmana potrebno je 4 tjedna ne se izlagati suncu ili ići u solarij, te izbjegavati korištenje krema za samotamnjenje barem tjedan dana prije tretmana. Nakon tretmana mrlje će potamniti, a kako bi uspješno nestale potrebno je napraviti nekoliko tretmana u razmaku 3-4 tjedna.

 

Osobe koje konzumiraju bilo kakve lijekove osim paracetamola, aspirina ili kontracepcijskih pilula, osobe sa epilepsijom, pejsmejkerom i internim defibrilatorom te trudnice i dojilje ne bi smjele raditi ovaj tretman.

Fotoepilacija je trajno uništavanje dlačica pomoću svjetlosti visoke snage (laseri i IPL sistemi). IPL uklanja crnu, čvrstu dlaku sa postotkom učinkovitosti od 70 do 90%. Postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta ovisno o mjestu koje se tretira, o gustoći dlake te o genetskoj predispoziciji za pojačan rast dlake kao i o hormonalnom disbalansu.

 

Najbolji efekt kod uklanjanja dlačica postiže se kada je što veći kontrast između boje dlačice i boje kože (što tamnije dlačice i svjetlija koža, to bolji efekt). Za što bolju uspješnost tretmana dlačice moraju biti vidljive i duge 0,5 – 1 cm. Između tretmana dlačice se ne smiju čupati (voskom, šećernom pastom, pincetom is l.), već samo obrijati britvicom ili skratiti trimerom kako se ne bi isčupao korijen dlačice.

 

Nakon fotoepilacije dlačice sporije rastu, tanju su, većina sasvim nestane i nema više urastanja.

 

PREPORUKE: Koža na tretiranom području ne smije biti potamnjela od sunčanja. Potrebno je da prođe mjesec dana nakon sunčanja kako bi se sigurno moglo tretirati s IPL-om. Isto tako ne smije se kožu tretiranog područja nakon tretmana izlagati suncu dva tjedna.

medelinahealth