image
Medelina Health nudi širok spektar profesionalnih tretmana njege lica i tijela.
Posljednje na Blogu
Search
 

Blog

ŠTO JE CELULIT I KAKO GA SE RIJEŠITI?

Celulit je upalno-degenerativna bolest koja se manifestira nakupljanjem tvrdokornog masnog tkiva neposredno ispod kože. Posljedica je pretjeranog povećanja volumena stanica masnog tkiva, do čega dolazi zbog nepotpunog izlučivanja toksina, što smanjuje normalnu cirkulaciju krvi i limfe.

TIPOVI CELULITA

Prema stupnju, razlikujemo tri tipa celulita:

  1. Endematozni celulit, kod kojeg je najizraženiji problem zadržavanje tekućine u tkivima.
  2. Fibrozni celulit, kod kojeg je masno tkivo izgubilo elastičnost, a karakteriziraju ga masni čvorići.
  3. Sklerozni, kod kojeg su čvorići još veći i čvršći.

ZAŠTO NASTAJE CELULIT?

Više je razloga za nastanak celulita. Žene su sklonije celulitu jer imaju 30 % više masnog tkiva od muškaraca, a istovremeno i 30 % manje vezivnog tkiva. Masne stanice podupire vezivno tkivo koje se kod žena pruža okomito u smjeru kože, te je rast masnih stanica moguć samo prema površini kože, što stvara tzv. «narančinu koru».

Ostali razlozi nastanka celulita su stres, genetika, loša prehrana, neodovoljna fizička aktivnost, pušenje, alkohol, preuska odjeća, visoke potpetice, puno sjedenja, kao i određeni lijekovi poput npr. kortikosteroida.

KAKO SE BORITI PROTIV CELULITA?

Najbolji način borbe protiv celulita je kombinacija anticelulitnih tretmana, adekvatne prehrane i fizičke aktivnosti. Anticelulitni tretmani koji daju najbolje rezulatate su anticelulitna masaža, masaža drvenim oklagijama ili maderoterapija te Vacuslim48.

Važno je naglasiti kako ovi tretmani daju najbolji učinak kada se osoba zdravo hrani. Zdravo se hraniti ne znači biti na dijeti, već nezdrave namirnice zamijeniti onim zdravima i voditi računa o uravnoteženoj prehrani. To ne znači da ne smijete jesti šećer, već samo da ćete ga zamijeniti zdravijom varijantom šećera. Također, gladovanje se nikako ne preporuča jer ćete njime samo usporiti metabolizam. Za ubrzanje metabolizma potrebno je jesti više manjih obroka tijekom cijelog dana kako bi cijeli dan «imao posla».

Osim tretmana i prehrane, ulogu igra i tjelovježba. Ako nemate vremena ići u teretanu, prošećite barem pola sata dnevno, npr. na posao i s posla i sl. Osjećat ćete se bolje, spavati bolje i izgledati odlično!

Autor: Mirela Marković

Leave a Reply

fourteen − twelve =

medelinahealth